|
|
|
|
|
|
|
|
לחץ על השאלה לקבלת התשובה.
|
|
|
|
|
|
|
אחד התפקידים העיקריים של שמן המנוע הנו לנקות תוצרי שריפה, בעיקר פיח, הנוצרים בזמן פעולת המנוע. חלק מהתוספים בשמן מיועדים למניעת שקיעת מזהמים בחלקי המנוע השונים, כך שבעת החלפת השמן יסולקו משקעים אלה יחד עם השמן הישן. הצטברות תוצרי שריפה בשמן גורמת להשחרת צבעו. כלומר, אם השמן פועל כיאות, הוא משחיר תוך זמן קצר, ומאידך אם השמן אינו הופך לשחור ייתכן שאינו מבצע את פעולת הניקוי הנ"ל.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
SAE 15W-40 הוא סימון של דרגת צמיגות השמן. דרגת צמיגות השמן אינה מעידה בהכרח על טיבו, לכן סימון זה אינו מהווה אסמכתא לאיכות השמן. ברכישת שמן חדש יש לשים לב לסימון של רמות ביצוע של השמן כגון: API SM, ACEA A3-04 או מפרטי יצרני מנועים (מרצדס, MAN וכדומה).
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות
שמני מנוע סינתטיים לעומת שמני מנוע מינרליים (המיוצרים מנפט גולמי ואינם סינתטיים) הינם שמנים משופרים ביסודם. יתרונם מתבטא ביכולתם לסכך את המנוע בתנאי עבודה קיצוניים ובעומסי עבודה גבוהים במיוחד. חסרונם במחירם הגבוה. חשוב לציין כי לא ניתן בהכרח להאריך את טווח השימוש בשמן מנוע סינתטי לעומת מינרלי, זאת משום שבדומה לשמן המינרלי השמן הסינתטי מתלכלך בפיח, משקעים ותוצרי שריפה כפונקציה של תדירות ההחלפה ואופן השימוש בו. כלומר, למרות ששמן סינתטי טוב יותר משמן מינרלי במובנים אחדים, הוא לא בהכרח יביא לשיפור בתדירות החלפת השמן ובאורך חיי המנוע, מה עוד שעלותו הכספית גבוהה יותר משל שמן מינרלי. לכן, ההחלטה להשתמש בשמן סינתטי במקום מינרלי הינה כלכלית במהותה.
עם זאת, יש לזכור תמיד להיצמד להנחיית יצרן המנוע או יבואן המנוע (בעיקר בתקופת האחריות) במיוחד אם ביצועי המנוע מחייבים שימוש בשמן סינתטי עפ"י הנחיות אלה.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
לא קיימת בדיקת מעבדה תיקנית ופשוטה שתקבע את המרכיב הסינתטי בשמן. לכן, לא ניתן לקבוע חד משמעית אם השמן הנו סינתטי, חצי סינתטי או מינרלי. עם זאת, ביצועי שמן מנוע נקבעים באמצעות מבחני מנוע רחבי היקף ולא על פי הרכבם. יש לבחור בשמן מנוע העומד ברמת הביצועים הנדרשת לרכב או למערכת (כגון API SM או ACEA A3-04).
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
שמן מנוע הנמצא מחוץ לאריזתו המקורית ונעשה בו שימוש, נחשף לאוויר, חום, לחות, תוצרי שריפה במנוע וכדומה. כל אלו גורמים לשמן, עם הזמן, לאבד מתכונותיו המקוריות ובעיקר להתחמצן. לפיכך, המלצות הסיכה של יצרני הרכב הן לבצע החלפה של שמן לאחר מספר קילומטרים מסוים או אחרי שנה. עלות החלפת שמן מנוע ומסנן שמן הינה נמוכה יחסית לעלות הנזק האפשרי למנוע כתוצאה משימוש יתר בשמן או השימוש בשמן בלתי תקין, ולכן מומלץ להחליפו במועד.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
ISO VG-68 היא דרגת צמיגות עפ"י תקן של ISO (ארגון התקינה הבינלאומי). על פי תקן זה, שמן בדרגת 68 יהיה בעל צמיגות קינמטית ב- 40 מעלות צלזיוס בתחום שבין 61.2 ל- 74.8 סנטיסטוק (יחידות צמיגות).
השימוש בצירוף HLP מדבר על הגדרת ביצועי השמן ההידראולי בהתאם לתקן DIN (תקן גרמני). שמן HLP מכיל תוספים המגינים על השמן בפני התחמצנות ועל המערכת בפני חלודה, קורוזיה ושחיקה בתנאי עבודה בעומס מכני נמוך עד בינוני.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
כעיקרון, כל הדלק בארץ מכיל באופן רגיל תוסף ברמה סבירה. עם זאת, ניתן לשפר ביצועי דלק בתחומים מסוימים על ידי הוספת תוספים, כגון: שמירה על ניקיון מערכת הדלק, הורדת שחיקה של משאבת הדלק ומזרקי הדלק, הורדת כמות הקצף בסולר ואחרים. שיפור תכונות אלו מביא בדרך כלל לחיסכון בצריכת הדלק ולשיפור בביצועי המנוע. השיקול בבחירת והוספת תוסף דלק הינו שיקול כלכלי. לא כל התוספים המוצעים הם יעילים באותה מידה ולא ניתן להבחין בצורה פשוטה בין איכות התוספים השונים. לכן, רצוי להתייעץ עם גורם מקצועי באשר לתוסף הרצוי.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
בעיקרון לא ניתן. איכות שמן מנוע וביצועיו נקבעים באמצעות מבחני מנוע. מדובר במבחנים בהם נערכת הפעלה של מנועים מספר רב של שעות בתנאי מעבדה ולאחריה מפורקים כל חלקי המנוע על מנת להעריך את כמות הבלאי והלכלוך שנצטברה בו. מבחנים אלה עורכים זמן ממושך (מאות שעות לאורך מספר חודשים) וביצועם עולה עשרות אלפי דולרים. בדיקות מעבדתיות פשוטות אינן מהוות תחליף לבדיקות מנוע ואינן יכולות לחזות את תוצאותיהן, וכך גם לא את רמת איכות שמן הסיכה.
עם זאת, ניתן באמצעות בדיקות מעבדה להשוות בין שמנים ולהעריך האם מרכיבי שמן מסוים הנם טיפוסיים לשמנים ברמת ביצוע מוצהרת /מסוימת.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
ישנם מספר יתרונות ייחודיים לנוזל הרדיאטור (המכונה Anti freeze) - מניעת קיפאון של מים בנוזל הרדיאטור והעלאת טמפרטורת הרתיחה של המים. עם זאת, הסיבה העיקרית לשימוש בנוזל רדיאטור הינה שמירה על המערכת בפני חלודה, קורוזיה וקביטציה – תופעות הרסניות למנועים אשר השימוש במים יכול לגרום להן. ולכן, השימוש במים בלבד (ללא כל תוספת) אינו כדאי. במקום, מומלץ להשתמש בנוזל רדיאטור המכיל לפחות 25% גליקול (המרכיב העיקרי ב- Anti freeze).
במקרי חירום של חוסר נוזל במערכת הצינון ובהיעדר נוזל לרדיאטור, עדיף להוסיף מים מאשר לא להוסיף דבר על מנת שלא לגרום לנזק מוחלט למנוע.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
שמני סיכה מינרליים ומרבית השמנים הסינתטיים אינם מסוכנים למגע מיקרי, אך מומלץ לשטוף ידיים עם סבון לאחר כל מגע עם השמן. מומלץ להחליף בגדים שנספגו בשמן על מנת למנוע חשיפה ממושכת היכולה בהחלט להביא לגירוי בעור.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
רצוי לבצע בדיקת מפלס שמן ברכב כאשר המנוע קר. במצב זה גובה השמן בעוקה צריך להיות מתחת לקו המקסימום ומעל קו המינימום (באמצע).
אמנם, ניתן לבצע בדיקת שמן כאשר המנוע חם (אם כי בזהירות רבה), אך לרוב במצב זה מפלס השמן במדיד יהיה נמוך יותר. גם במקרה זה יש לוודא שגובה מפלס השמן על המדיד אינו מתחת לקו המינימום. החשוב הוא כי כל עוד מפלס השמן נמצא מעל קו המינימום לא מומלץ להוסיף שמן למנוע. זאת בשל העובדה שעודף שמן עלול לגרום ללחץ שמן גבוה מידי, שריפת שמן ובלאי של חלקי מנוע מסוימים (כגון מיסבים).
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות. |
ככלל, לא מקובל לערבב בין שמנים תעשייתיים מסוגים שונים של יצרנים שונים. יתרה מזת, ערבוב בין שמן מינרלי לשמן סינטטי עלול לגרום נזק למערכת עקב חוסר התאמה ביניהם. לכן, לפני ערבוב בין סוגי שמן שונים מומלץ להתייעץ עם מומחה. ישנן גם בדיקות מעבדתיות שניתן לבצע על מנת להעריך את מידת ההתאמה בין השמנים.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות. |
כעיקרון כן. כל שמני המנוע (עפ"י תקן) אמורים להיות תואמים, קרי: ניתן לערבב ביניהם. הנ"ל אמור גם לגבי שמנים סינתטיים, חצי סינתטיים ומינרליים. עם זאת, כאשר מחליפים שמן במנוע בעת ביצוע טיפול כללי, לא מומלץ לערבב בין שמני מנוע אלא להשתמש בשמן אחד בלבד.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
אין לערבב כלל בין סוגים של תוספי שמן מנוע שונים, משום שאלו עלולים להיות בלתי תואמים והערבוב ביניהם יכול לגרום לתגובות כימיות בלתי רצויות ומנוגדות. כעיקרון, גם ערבוב בין תוספים שונים לדלק אינו מומלץ, אך ניתן להתייעץ עם מומחים לגבי מידת חוסר ההתאמה והסיכונים הקיימים אם בכל זאת מעוניינים לעשות זאת.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמניםליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
בהחלט כן. יש להקפיד להשתמש בשמן מנוע המתאים על פי המלצת היצרן בספר הרכב. במידה וקיים חשש שנעשה שימוש בשמן לא מתאים, רצוי להגיע למוסך המטפל בהקדם האפשרי על מנת לבצע החלפת שמן מסודרת בכל המערכת.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
בדיקות שמן מנוע אינן בדיקות פולשניות, ומחירן מאפשר בדיקה זולה ומהירה יחסית של המצב המכני של המערכת . מכיוון שהשמן מגיע למרבית חלקי המנוע ואוסף לתוכו את חלקיקי הבלאי והפסולת מכל המערכת, בדיקת המרכיבים בשמן וניתוח נכון של הממצאים תניב מידע רב על מצבו המכני של המכלול (מנוע, ממסרה, מערכת הידראולית, מדחס ואחרים).
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות |
סקלת האוקטן מודדת את נטיית הדלק ליצור "נקישות" בעת שריפתו במנוע. נקישות אלו נגרמות משריפה מוקדמת ונקודתית של הבנזין במנוע - כאשר הבנזין נשרף מוקדם מידי במנוע הדבר גורם לירידה בהספק המנוע ופוגע בניצול הדלק באופן מיטבי. מספר אוקטן גבוה של בנזין מעיד על חסינותו בפני פיצוץ מוקדם מדי.
נטיית הדלק לבצע נקישות נמדדת במנוע מעבדתי מיוחד. סקלת המדידה מבוססת על 2 כימיקלים: הכימיקל n- הפטן (n-heptane), הגורם לנקישות רבות, הוגדר כבעל מספר אוקטן השווה ל- 0, ואילו איזו-אוקטן (כימיקל אחר), הוגדר כבעל מספר אוקטן 100. דירוג האוקטן של דוגמת בנזין נקבע בהתאם ליחס הכימיקל איזו-אוקטן בתערובת עם הכימיקל n -הפטן הגורם לנקישות באותה רמה. כדוגמא, לבנזין עם מספר אוקטן של 87 יש אותה עמידות בפני פיצוץ מוקדם כמו לתערובת של 87% איזו-אוקטן ו-13% n -הפטן.
ישנן 2 בדיקות שונות של מספר אוקטן, שתיהן נבדקות באותו מנוע, אך בתנאי הפעלה שונים: MON- מספר אוקטן בשיטת מנוע – המדמה תנאי נסיעה עירוניים, ו- RON – מספר אוקטן בשיטת מחקר – המדמה תנאי נסיעה בינעירוניים. מספר האוקטן המדווח בתחנות דלק בארץ, הינו RON בלבד. לעומת זאת במדינות שונות, כגון ארה"ב, מדווח בתחנות הדלק ממוצע של RON ו – MON.
לדוגמא: בנזין 95 אוקטן ישראלי, שהינו בעל RON של 95 לפחות ו- MON של 85 לפחות. בשל שיטת החישוב השונה, בתחנות הדלק בארה"ב בנזין זה ייחשב כ-90 אוקטן.
דלקים בעלי דירוג אוקטן גבוה יותר הם דליקים פחות, ולכן נחשבים ל"חזקים" יותר. זאת משום ש השימוש בבנזין בעל דירוג אוקטן גבוה מאפשר למנוע לפעול ביחס דחיסה גבוה יותר, ללא בעיות של פיצוץ מוקדם. יחס הדחיסה קשורה ישירות להספק, כך שמנועים הדורשים בנזין באוקטן גבוה מפיקים בדרך-כלל הספק גבוה יותר. מנועים מסוימים מתוכננים לפעול ביחס דחיסה המתאים לרמות אוקטן מסוימות, ולפיכך דורשים בנזין בדירוג אוקטן גבוה. יש לציין כי הספק המנוע תלוי גם בתכולת האנרגיה של הדלק, שאינה קשורה באופן ישיר לדירוג האוקטן. יש החושבים כי שימוש בבנזין באוקטן גבוה ישפר את ביצועי המנוע שלהם ויקטין את צריכת הדלק, אולם הדבר שגוי: מנועים פועלים באופן הטוב ביותר כשמשתמשים בבנזין עם רמת האוקטן עבורה תוכננו.
יש לכם עוד שאלה, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לענות. |
|
|
|
|